Grify a typy

Bielka
Ak chcete aby vaše cesto bolo vláčne vždy vyšľahajte bielka osobitne a tak ich pridajte spolu so žĺtkami do cesta. Výsledkom bude, že cesto bude oveľa vláčnejšie. Je to pracnejšie, ale verte nám, stojí to zato.

Prášok do pečiva
Je dobrým grifom, vždy pri vážení vsypať prášok do pečiva do nej a premiešať ho s ňou. Takto premiešaná múka správy váš koláč nadýchaným a vláčnym.

Olej
Vždy, aj keď sa to v recepte nepíše kvapnite do cesta pri miešaní aspoň trochu oleja, koláč bude vláčny a nadýchaný. Uškodiť mu to určite neuškodí, nemusíte sa obávať. Môže to vášmu koláču len prospieť. Neplatí to pre nepečené cesto, ale to je asi samozrejmosť.


Soľ
Vždy je dobré do pečeného cesta pridať aj štipku soli. Robievali to tak už naše prababky a asi to bude mať dačo od seba. Chuti koláča to nijako nepoškodí. Naopak, so skúseností vieme, že koláč je akýsi chutnejší. Soľ ho chuťovo vyváži. Samozrejme len štipku, nie lyžicu. Je veľmi dobé pridať trošku soli aj pri šľahaní koláča. Vtedy sa sneh krásne vyšľahá.

Maslo
Ak si môžete vybrať omastite plech radšej maslom než olejom. Je to receptúra našich babičiek, ktoré olej nikdy nepoužívali. Vždy poctivé maslo alebo dokonca sadlo. Ale nebudeme to siliť, to maslo by malo stačiť a malo by náš koláč upiecť do zlatova.

Bábovka
Ak chcete vyklopiť bábovku hneď po vybraní z rúry, nech vám to ani nenapne. Dobrým grifom ako vyklopiť bábovku bez toho, aby ste sa museli obávať, že ostane polovička vo forme je mokrá utierka. Položte bábovku na mokrú utierku, poklopte po formičke a až tak opatrne dvíhajte formu.